Overwaarde benutten? Dit zijn de mogelijkheden

De extreme gekte op de woningmarkt is inmiddels voorbij, maar de huizenprijzen zijn nog steeds erg hoog vergeleken met een jaar of tien geleden. Dat betekent dat veel huiseigenaren een overwaarde op hun woning hebben. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten. Een grote overwaarde kan ontstaan door stijgende huizenprijzen en daarnaast door het aflossen van de hypotheek. Het geld komt in ieder geval vrij wanneer je de woning verkoopt en bijvoorbeeld kleiner en daarmee goedkoper gaat wonen. Maar er zijn ook mogelijkheden om je overwaarde al te gebruiken terwijl je nog in de woning woont.

Waarom overwaarde verzilveren? 

Waarvoor wil je de overwaarde van je woning gebruiken? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Sommige mensen willen met het geld hun woning verduurzamen of verbouwen. Terwijl anderen het geld willen gebruiken voor een grote uitgave of een mooie reis. Ook is het mogelijk om met het geld je kinderen financieel bij te staan. Bijvoorbeeld voor het kopen van een woning. Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van de overwaarde van je woning. We zetten de meest voorkomende opties voor je op een rij. 

Je hypotheek verhogen 

De maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van de waarde van je woning. Heb je overwaarde, dan kun je je hypotheek verhogen. Mits je inkomen dit toelaat. Je geldverstrekker toetst namelijk opnieuw je inkomen. Is je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster ingeschreven dan de hoogte van je huidige hypotheek? Dan hoef je niet opnieuw naar de notaris. 

Een tweede hypotheek 

Een tweede optie is het afsluiten van een tweede hypotheek, als dat financieel gezien ook haalbaar is. Je kunt dan eventueel een andere hypotheekvorm en looptijd kiezen dan je bestaande hypotheek. Je hebt voor je nieuwe hypotheek ook te maken met de nieuwe rentestand. 

Opties voor senioren 

Vooral vijftigplussers hebben te maken met een hoge overwaarde op hun woning. Zij wonen vaak al een tijd in hetzelfde huis waardoor het huis in waarde is gestegen en de hypotheek juist grotendeels is afgelost. Dan is het interessant om te kijken wat je kunt doen met de overwaarde. Een extra hypotheek is voor sommige senioren minder passend. Zeker na de pensioengerechtigde leeftijd hebben veel senioren namelijk te maken met een lager inkomen. Dat kan het afsluiten van een (extra) hypotheek lastig maken. Gelukkig zijn er speciale mogelijkheden voor senioren. Zo gaan sommige hypotheekverstrekkers uit van de werkelijke lasten van een hypotheek. Dat maakt een aflossingsvrije hypotheek interessant omdat je dan alleen rente betaalt en geen aflossing. Een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk tot maximaal vijftig procent van de woningwaarde. Houdt er wel rekening mee dat je bij aflossingsvrije hypotheken die na 2013 zijn afgesloten geen gebruik meer kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. 

[Klantverhaal] Wat doe je met de overwaarde van je huis?

In het klantverhaal van Eric en Heleen lees je wat zij met hun overwaarde besloten te doen.


De opeethypotheek 

De "opeethypotheek" is een speciale hypotheekvorm voor zestigplussers. Je kunt een deel van de overwaarde in één keer of in maandelijkse termijnen opnemen. Een combinatie van de twee opties is ook mogelijk. De rente die je over het hypotheekbedrag moet betalen, wordt opgeteld bij de schuld. Daardoor heb je geen extra maandelijkse lasten. Je lost de schuld – inclusief de rente – in één keer af bij verkoop van de woning. Er zijn een aantal hypotheekverstrekkers die deze hypotheekvorm aanbieden. Je maximale leenbedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, de rente en de waarde van de woning. 

Een hypotheek is maatwerk

Een hypotheek moet goed aansluiten bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Heb je vragen over het benutten van de overwaarde? Of over je hypotheek in het algemeen? Neem dan contact met op met onze financiële adviseurs. We helpen je graag!

Belangrijke wijzigingen per 1 juli 2023
Voorkom financiële verrassingen en lees welke wetswijzigingen er aan komen