VAN STENEN KUN JE GEEN LEUKE DINGEN DOEN

Wat doe je met de overwaarde van je huis

Levensgenieters. Dat zijn Eric (63) en Heleen (62) uit Eindhoven. Samen een hapje eten bij 1910 of bij Mangiare. Vanuit hun huis naar de stad lopen en naar een event gaan als GLOW of Dutch Design. Lekker op vakantie naar Zuid-Italië of een city trip naar Berlijn. Maar toen ze naar Evert Creemers van financieel advieskantoor Strik Creemers & Partners gingen om het te hebben hoe ze de overwaarde van hun huis konden opnemen stuurde Evert ze na het gesprek naar huis met met de vraag wat ze dan met dat geld wilden doen. Daar moesten ze toch even goed over nadenken.

Gouden ketting

Eric en Heleen kennen elkaar van kleins af aan. Volgend jaar zijn ze 40 jaar getrouwd. Op hun 23ste kochten ze hun huis voor 90.000 gulden toen. Inmiddels wonen ze er al 39 jaar gelukkig samen en is de waarde van hun huis flink gestegen. Vanuit hun wens om eerder te kunnen stoppen met werken maakten ze een afspraak met Evert Creemers van Strik Creemers & Partners. Hun vraag: “Hoe kunnen we een gedeelte van de overwaarde van ons huis opnemen?”

Eric kijkt terug: “Aanleiding van het gesprek was om te kijken of wij geld konden opnemen uit de overwaarde van ons huis. Wij vonden dat er te veel geld in ons huis zat en van stenen kun je geen leuke dingen doen. We hebben toen met Evert een oriënterend gesprek gehad. We hadden eigenlijk een luxe hypotheek. We betaalden voor onze hypotheek een gunstige rente en bovendien zat hier een spaarhypotheek aan gekoppeld waar we een rente van 6,9% op kregen. Het zou financieel ongunstig zijn als we de hypotheek zouden veranderen. We hadden een gouden ketting om zoals Evert het tegen ons zei.” 

Heleen: “We hebben ons leven lang gewerkt. En als wij dadelijk met pensioen gaan dan vind ik het wel een fijn idee om lekker ruim te kunnen blijven leven. Als je met pensioen gaat ga je qua inkomen toch een stukje achteruit. Zeker als je eerder wil stoppen.”

Keuze op gevoel

Vanuit financieel oogpunt gezien zou het ongunstig zou zijn om de overwaarde op te nemen. Toch hebben Eric en Heleen heel bewust besloten om het toch door te zetten. Ze kochten de spaarhypotheek af en sloten een hogere, volledige aflossingsvrije hypotheek af tegen een hoger rentebedrag.

Eric over hun keuze: “Het kunnen beschikken over het geldbedrag geeft ons een gevoel van keuzevrijheid. Het liefst gaan we lekker vaak samen op vakantie. En als er een mooie aanbieding voor een vakantie naar Kaap Verdië voor bij komt, dan willen we onze koffers kunnen pakken en de dag erna in het vliegtuig kunnen stappen.” 

“Het geld gebruiken we om van te leven. Om het geld te beleggen of in bitcoins te stoppen, dat past niet bij ons. We houden niet zo van risico’s en alles wat erbij komt kijken. We gaan er lekker van leven.” 

“We hebben nog wel nagedacht over ons huis en hoe we naar de toekomst kijken. Verhuizen willen we niet. Misschien dat we nog willen uitbouwen. Maar dat speelt nu nog niet, we zijn gewoon tevreden.” vult Heleen aan.

Nieuwe situatie nog steeds zeer comfortabel

Eric vertelt over de nieuwe situatie: “Evert heeft ons verschillende scenario’s geschetst met uiteenlopende constructies en combinaties. We betalen maandelijks weliswaar een hoger bedrag, maar de keuze die we gemaakt hebben is financieel zeer comfortabel. Zo hebben we uitgerekend dat we met onze hypotheekkosten nog onder de huursubsidiegrens liggen. Dit kunnen wij vanuit onze AOW en pensioen zonder zorgen dragen.” 

“Ook naar de situatie van onze kinderen is gekeken. Stel dat we komen te overlijden dan krijgen de kinderen nog genoeg vermogen uit de opbrengst van ons huis.” 

“Wat ik heel prettig vind is dat Evert ook gekeken heeft naar onze pensioenen en de scenario’s als één van ons iets zou overkomen. Dit geeft me een gerust gevoel” vertelt Heleen.

Puur financieel gezien wordt er vaak voor gekozen om een gunstige hypotheek door te laten lopen of om je hypotheek af te lossen. Maar vanuit de wens van Eric en Heleen om eerder te kunnen stoppen met werken en te genieten van hun leven past hun keuze goed bij hun. Je moet goed weten waar je voor kiest. Dus tijdens de gesprekken heb ik duidelijk laten zien wat de verschillen zijn van bepaalde keuzes, zodat je op basis van de juiste inzichten hier een bewuste keuze in kunt maken.
 Evert Creemers • financieel adviseur Strik Creemers en Partners.

Financieel niet de beste keuze, gevoelsmatig wel comfortabel om erover te kunnen beschikken

Geen zorgen

Vanaf het eerste contact met Evert was het vertrouwelijk en deskundig en viel de doortastende manier van schakelen op.

Heleen vertelt over het contact met Evert: “De eerste keer toen we er zaten, vroeg Evert of er een boeterente op onze hypotheek zat. Toen we dat niet wisten, belde hij gewoon meteen zelf. Wat ik ook echt fijn vond is dat Evert verschillende constructies heeft onderzocht met ons. Bijvoorbeeld een constructie met 2 hypotheekvormen. Of bijvoorbeeld de hypotheek aflossen en de spaarhypotheek door laten lopen in combinatie met een andere hypotheek. Maar dit hing af van onze taxatie en was complex. Niets was te veel moeite. Evert heeft ook gekeken naar onze pensioenen en de scenario’s als ons iets zou overkomen. Echt het complete plaatje.”

Eric: “Natuurlijk ben je op zoek naar een constructie die financieel het beste is, maar we wilden het ook weer niet te ingewikkeld maken voor onszelf. Het fijne van de begeleiding bij Strik Creemers & Partners is dat ik bij wijze van spreken niks hoef te doen. Ik hoef alleen te lezen en een handtekening te zetten. Het was zo geregeld en we hebben geen schulden, geen leningen. Geen zorgen.”

Eric en Heleen over Strik Creemers & Partners


Dat Eric en Heleen goed te spreken zijn over Strik Creemers & Partners blijkt ook wel uit het feit dat ze al twee bevriende stellen aangeraden hebben om ook eens met Strik Creemers & Partners te praten over hun financiële situatie. 

Heleen: “Eén vriendenstel van ons is ernaar toe gegaan die heel kritisch zijn. En zij waren toch ook heel enthousiast over de benadering, de adviezen en de persoonlijke benadering. Dat was voor ons ook wel een positieve bevestiging.”

F​IT werkwijze

Eric en Heleen hebben een digitaal FIT dossier bij Strik Creemers & Partners waar al hun financiële documenten in opgeslagen zijn en waardoor ze continu een actueel inzicht in hun financiën hebben. “We hebben een goed gevoel en zijn tevreden over onze financiële situatie. In dat opzicht voelen we ons financieel in topconditie. We kunnen doen wat we willen.”

“De FIT applicatie werkt snel en overzichtelijk. Het werkt ook echt prettig dat het digitaal is en andere medewerkers er ook in kunnen. Dus als we vragen hebben kan een andere collega ons ook helpen.”

Geluk

Eric en Heleen zijn blij met de keuzes die ze gemaakt hebben en kijken positief naar hun nabije toekomst. 

Eric: “We leven in het nu en we zijn gelukkig met wat we hebben en kunnen. Zolang ik kan wil ik genieten van het leven. Als het geld op mijn rekening gestort wordt, is het niet dat ik er gelukkig van word.” 

“We hebben ons leven lang gewerkt. Nu willen we ervan genieten nu het nog kan en we mobiel en gezond zijn en er op uit kunnen. We beseffen ons heel goed dat we er de komende jaren vooral van moeten genieten.” vertelt Heleen.

Zoals Eric het mooi verwoordt: "je moet voor jezelf een museumpje opbouwen met mooie herinneringen."

Wij wensen Eric en Heleen veel geluk toe.

Wil je ook advies over de overwaarde van je huis?

Onze financiële adviseurs adviseren bij het gehele traject en nemen je stap voor stap bij de hand.
DE PUZZEL VAN EEN DROOMHUIS
Lees hier het verhaal van Peter en Chantal en hoe zij van hun ene droomhuis naar het andere droomhuis zijn gegaan.