Zo ben je verzekerd bij schade aan je zonnepanelen

Gezien de kosten en levensduur van zonnepanelen is het slim om ze te verzekeren. Lees in de blog waar je op kunt letten

Zonne- en windenergie leveren een flinke bijdrage aan een schoner milieu. Dat besef dringt ook bij veel mensen door en velen schaffen daarom zonnepanelen aan. In het verleden werd de aanschaf van zonnepanelen gesubsidieerd, maar dat is afgeschaft. Je kunt nog wel de btw (21 procent) voor de panelen terugvragen! Hier zijn sinds 1 januari 2019 wel extra regels aan verbonden.

Gemiddeld liggen zonnepanelen ongeveer 25 jaar op het dak van een huis. Steeds vaker krijgen we te maken met uitersten in het weer: extreem hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en stormen. Die extreme weersomstandigheden leveren vaak schade op.

Verzekering bij brand

Hoewel de kwaliteitsnormen van zonnepanelen en omvormers flink zijn verbeterd, kunnen slechte installatie of een ondeugdelijke afvoer van warmte tot schade of zelfs brand leiden. Het belang van goed onderhoud wordt dan ook nadrukkelijk onderstreept.

Dekt je verzekering altijd de schade aan jouw panelen? Niet altijd. Heb je een eigen huis? Dan is de schade aan vastgeschroefde panelen in principe gedekt binnen je opstalverzekering. Zijn je zonnepanelen vastgeklikt op het dak? Dan dekken niet alle verzekeringsmaatschappijen de schade.

Verzekering bij diefstal, schade of noodweer

Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen als onderdeel van het onroerend goed. Bij schade of brand kun je mogelijk wel een beroep doen op je inboedelverzekering. Ook de vraag wat precies noodweer is, verschilt per verzekeraar. Ook de diefstal van je panelen is niet altijd verzekerd. Vraag ons daarom altijd om advies over het wel of niet vergoeden van deze schades.

Check voor aanschaf of je voldoende verzekerd bent

Verder is het belangrijk om ons op de hoogte te brengen van het plaatsen van zonnepanelen. Mogelijk is het verzekerde bedrag niet toereikend. Op deze manier voorkom je dat dat je onderverzekerd bent.

Woon je in een huurhuis en heb je zonnepanelen dan zijn deze mogelijk te verzekeren via je inboedelverzekering. Als huurder heb je namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. In sommige gevallen moet je wel een extra verzekering afsluiten.

Meer weten

Een goed advies over het verzekeren van je zonnepanelen is essentieel. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Contact

Stijgende hypotheekrente, dit is wat je kunt doen
Nu de rente stijgt is het goed om na te denken wat je zoal kunt doen. Lees de blog over de verschillende mogelijkheden.