Vanaf volgend jaar kan een kind de achternaam van beide ouders dragen

In dit bericht lees je wat verzekeraars wel en niet vergoeden qua waterschade. Meer weten? Neem contact op met onze adviseurs.

De achternaam van een pasgeboren baby was tot op heden vaak een vanzelfsprekend punt. Het merendeel van de kinderen (92 procent) draagt de achternaam van de vader. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 januari volgend jaar is het mogelijk om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. De volgorde van de namen kunnen de ouders zelf bepalen.

Meer gelijkheid
Het wetsvoorstel is tot stand gekomen door een petitie die ruim vijftienduizend keer werd ondertekend. De belangrijkste redenen zijn: meer keuzemogelijkheden, meer gelijkheid tussen man en vrouw en de mogelijkheid om de naam van beide ouders door te geven.

Getrouwd of niet?
Wat als je niet kiest? Dan krijgt het kind de naam van de vader of de duomoeder als de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Als de ouders niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Ook wanneer er wel sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen de ouders, is het sinds 1998 mogelijk om de naam van de moeder door te geven. Al gebeurt dit in de praktijk niet vaak.

Stapelen stopt
Kun je dan eindeloos stapelen met namen? Nee, dat niet. De derde generatie kan geen drievoudige namen doorgeven.

De wet met betrekking tot de achternamen gaat in op 1 januari 2024. Daarnaast is het mogelijk om de achternaam van je kindje nog te veranderen met terugwerkende kracht. Dat geldt voor kinderen die na 2016 zijn geboren.

Extra aflossen op de hypotheek; slim of juist niet?
Wil je extra aflossen op je hypotheek? Bekijk dan goed de voor en nadelen ervan. Neem voor advies contact met onze adviseurs op.