Vroeger spaarden heel veel mensen gewoon op een spaarrekening naast hun lopende rekening. De bank betaalde rente over je spaargeld en zodoende werd je gespaarde bedrag steeds hoger. De laatste jaren is de rente op spaargeld bijna nul procent of is er zelfs een negatief percentage. Dat maakt de traditionele spaarrekening minder interessant. Maar wat dan?
Persoonlijke situatie
Om te beginnen zoomen we even in op twee belangrijke algemene zaken. Ten eerste is het goed om altijd te sparen op een spaarrekening naast je lopende rekening. Het levert weliswaar geen of weinig rendement op, maar het is wel een goede buffer voor onverwachte zaken. Als de auto, de wasmachine of de vaatwasser het begeeft, kun je van dit geld de reparatie betalen. Daarom adviseren we vaak om eerst een bedrag te sparen op je spaarrekening voordat je je gaat verdiepen in alternatieven.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je geld voor je te laten werken. Dat brengt ons bij het tweede punt. Wat voor jou het beste past, is afhankelijk van je huidige situatie en je toekomstplannen. Dit is voor iedereen anders. Laat je daarom altijd persoonlijk adviseren voordat je aan de slag gaat met bijvoorbeeld beleggingen. Dan weet je zeker dat jouw keuzes aansluiten bij je huidige situaties en je toekomstbeeld.
Hieronder vind je een lijstje met mogelijke alternatieven voor sparen:
Spaargeld vastzetten
De eerste optie is je spaargeld bij de bank vastzetten voor bijvoorbeeld tien of vijftien jaar. Als je spaargeld langer vaststaat, ontvang je meer rendement. Een minpuntje is dat je bij deze vorm van sparen niet tussentijds over je geld kunt beschikken.
Jaarruimte gebruiken
Daarnaast kun je ook kiezen voor een lijfrente- of bankspaarrekening. Je stort daar elke maand een bedrag op en na je pensioen wordt er dan maandelijks een bedrag uitgekeerd. Dit is een ideale manier om wat extra pensioen op te bouwen als aanvulling op je AOW en eventueel je pensioen bij een werkgever.
Hypotheek aflossen
Als je een eigen huis hebt, is dat een mooie manier om te investeren voor later. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen op de hypotheek. Zo heb je direct een lagere schuld en daarmee minder maandlasten. Ga je je huis na een tijdje verkopen? Dan levert het vaak een mooi bedrag op omdat de restschuld van je hypotheek lager is.
Bij een spaar- of bankhypotheek is het interessant om het extra geld op die rekening te storten.
Je huis verduurzamen
Het is ook een mogelijkheid om te investeren in het opknappen en verduurzamen van je huis. Je kunt bijvoorbeeld een aanbouw plaatsen, je huis isoleren of zonnepanelen installeren. De laatste twee leveren lagere energielasten op, het verbetert je energielabel en bovendien is het vaak een waardevermeerdering van je woning. Laat je hierover altijd goed informeren van tevoren. Zo kun je de investering en de opbrengst goed in kaart brengen.
Beleggen
Beleggen in aandelen en obligaties is ook een alternatief voor sparen. Je spaargeld kan zo meer waard worden. Alleen is dat niet zeker. Bij een tegenvallende economie kan het zijn dat het ingelegde geld zelfs minder waard wordt. Daarom is het belangrijk om je van tevoren altijd goed te laten informeren over de mogelijkheden en de risico’s van beleggen. Zo is het risico dat staatsobligaties minder waard worden veel lager dan bij aandelen op de beurs.
Je kunt ook kiezen voor een beleggingsfonds. Het fonds belegt je geld in aandelen van verschillende bedrijven. Zo is het risico meer verspreid. Daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in een tracker. Dit is een beleggingsinstrument dat de prestatie van bijvoorbeeld een beursindex, een valutakorf of grondstoffen probeert te volgen.
Je kunt eventueel ook kiezen voor opties en turbo’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee je vaak snel winst kunt maken, maar deze kennen ook een hoger risico om kapitaal kwijt te raken.
Tot slot kun je ook nog beleggen in bitcoins of andere cryptovaluta. Daar is de laatste jaren veel over te doen in het nieuws. Mensen die in een vroeg stadium hebben geïnvesteerd in bitcoins, hebben daar veel geld mee verdiend. Maar dit is niet zonder risico. De koers van bitcoins en andere cyptovaluta fluctueert flink. Je kunt daarom ook snel geld verliezen.
Meer weten?
Er zijn verschillende alternatieven voor sparen. Alle mogelijkheden kennen voors en tegens. Het is daarom belangrijk om je van tevoren goed te laten adviseren over de mogelijkheden. Jouw persoonlijke situatie is daarbij altijd het uitgangspunt. Heb je vragen? Laat het gerust weten, we helpen je graag.