Waarom een levenstestament afsluiten?

In dit artikel lees je meer over het levenstestament en in welke gevallen dit interessant kan zijn. Meer weten? We helpen je graag met een persoonlijk advies.

Een levenstestamant doet eigenlijk hetzelfde als een traditioneel testament, alleen dan bij leven. Steeds meer mensen laten zo’n document opstellen. Met een levenstestament kun je vastleggen dat een aangewezen persoon belangrijke beslissingen kan nemen in jouw leven op het moment dat je dat zelf niet meer kunt.

Schrijnende situaties voorkomen
Een voorbeeld: twee mensen hebben samen een huis en een hypotheek. Een van de twee krijgt te maken met dementie en is niet meer in staat om belangrijke beslissingen te nemen. Maar zonder toestemming van de partner kan iemand geen beslissingen nemen over bijvoorbeeld de verkoop van het huis.

Dergelijke situaties kun je ondervangen met een levenstestament. Je kunt in zo’n document vastleggen wie belangrijke beslissingen mag nemen voor jou als je dit zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door een ongeluk of dementie. Wie mag bijvoorbeeld het huis verkopen? Het vermogen beheren? Of beslissingen nemen over behandelingen in het ziekenhuis? Allemaal zaken om over na te denken.

Bewindvoering bij de rechter
Als je geen levenstestament hebt, moeten je partner of kinderen eerst naar de rechter om bewindvoering en mentorschap aan te vragen. In veel gevallen blijft dan toestemming van de rechter nodig bij uitgaven boven de 1500 euro. In een levenstestament leg je vast wie voor jou gevolmachtigd is om beslissingen te nemen over materiele zaken zoals het huis en schenkingen. Ook persoonlijke zaken kun je vast laten leggen, bijvoorbeeld wie er mag beslissen over de kinderen en het laten uitvoeren van bepaalde behandelingen in het ziekenhuis of juist het stopzetten hiervan.

Duidelijkheid
Met een levenstestament is meteen vastgelegd wie de volmacht heeft om beslissingen te nemen uit jouw naam. Dat voorkomt een hoop onduidelijkheid en zorgt ervoor dat er snel noodzakelijke beslissingen genomen kunnen worden. Wat er precies in je levenstestament staat, kun je zelf bepalen. Wil je je vooral richten op financiële zaken? Of juist de medische zaken, zoals beslissingen over reanimatie of euthanasie? Je kunt dit allemaal zelf invullen.

Wil je het levenstestament later nog aanpassen, dat kan. Je persoonlijke wensen veranderen misschien met de tijd. Dat kun je laten veranderen bij de notaris. Ook kun je ervoor kiezen om iemand anders te volmachtigen als dat beter bij je past op een bepaald moment in je leven.

Meer informatie?
Heb je vragen of wil je advies? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

Wat zijn de hypotheekmogelijkheden voor senioren?
In dit artikel lees je meer over de hypotheek mogelijkheden voor senioren. Meer weten? Een van onze adviseurs helpt je graag verder met een eerlijk advies.