Je zorgverzekering in 2023

In dit artikel lees je over aankomende veranderingen voor de zorgverzekering in 2023.

Zorgverzekeraars maken in november altijd de premies voor het volgende jaar bekend. Ook doen zij bestaande klanten een aanbod voor de dekking en premie van volgend jaar. Het is belangrijk om goed te kijken of deze dekking nog bij je past of dat je liever over gaat naar een uitgebreidere of minder uitgebreide verzekering. 

Premie omhoog
De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De dekking in de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, waar je ook verzekerd bent. De hoogte van de premie kan wel per verzekeraar verschillen. De premie van de basisverzekering gaat in 2023 ongeveer 10 euro per maand omhoog. De exacte prijsstijging is per verzekeraar verschillend. 

Kijk en vergelijk
Daarnaast heb je de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Daar betaal je maandelijks extra premie voor. De premies en de precieze dekking verschillen per verzekeraar. Daarom loont het om de aanvullende verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, let daarbij extra op de voorwaarden bij verzekeraars. Het helpt daarbij om van tevoren duidelijk voor jezelf vast te stellen waar je graag dekking voor wil hebben. 

Eigen risico blijft gelijk
Het eigen risico blijft in 2023 gelijk aan het bedrag in 2022, namelijk 385 euro. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen om dit bedrag maandelijks te betalen boven op je premie. Zo heb je geen onverwachte kosten mocht je het eigen risico op een bepaald moment nodig hebben. Als je het eigen risico aan het einde van het jaar niet of niet helemaal hebt gebruikt, dan krijg je het resterende bedrag terug. 

Zorgtoeslag omhoog
De zorgtoeslag gaat komend jaar omhoog. De exacte bedragen worden eind van het jaar bekend gemaakt. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren zoals het inkomen, de samenstelling van het huishouden en het vermogen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Check dan de site van de belastingdienst. Hier vind je alle informatie over de inkomensgrens en andere voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag. 

Belangrijke wijzigingen
Hieronder zetten we een aantal belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering voor je op een rij.

De regeling omtrent paramedische herstelzorg voor coronapatiënten is verlengd

Mensen die na hun herstel van COVID-19 nog ernstige klachten ervaren, kunnen uit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor paramedische zorg. Hieronder valt bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en diëtiek. Er zit wel een belangrijke voorwaarde aan de regeling: patiënten moeten bereid zijn om mee te doen aan een onderzoek naar de effecten van de herstelzorg. De regeling is vooralsnog verlengd tot 1 augustus 2023. 

Vitamine D wordt niet meer vergoed uit het basispakket

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed via de zorgverzekering. Alleen Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol – bepaalde vormen van vitamine D – worden nog vergoed. Deze stoffen zijn geregistreerd als medicijn voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort. 

Verandering van vergoeding van screening ongeboren kind

De Niet Invasieve Prenetale Test (NIPT) bij een medische indicatie wordt per 1 januari 2023 vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico. Het eerste kwartaal van 2023 geldt nog een eigen bijdrage van 175 euro, die verdwijnt ook per 1 april 2023. 

Vergoeding voor immunotherapie met Nivolumab bij zeldzame kankervorm

Bij een zeldzame tumor met het type DMMR of MSI wordt het medicijn Nivolumab toegediend in de vorm van immunotherapie. Omdat dit middel effectief bleek bij een relatief grote groep mensen, is deze behandeling sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering.

Persoonlijk advies
Heb je vragen over je huidige zorgverzekering of wil je graag overstappen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je helpen om de zorgverzekering te vinden die het beste bij jou past. 

Let op: heb je al besloten om over te stappen? Zeg je huidige verzekering dan op voor 1 januari 2023.

7 tips om brand te voorkomen
In dit artikel lees je tips over hoe je brand kunt voorkomen en hoe je hier tegen kunt verzekeren. Vragen over je verzekering? Neem contact op met onze adviseurs.