Dit moet je weten over de lijfrente

Gaat je lijfrenteverzekering binnenkort uitkeren of wil je meer weten over de lijfrenteverzekering of banksparen? Neem dan contact met ons op.

Voor veel mensen die destijds een lijfrenteverzekering afsloten, komt het pensioen nu dichterbij. Dat betekent dat de lijfrenteverzekering binnenkort gaat uitkeren. Voorheen moest je altijd een lijfrente aankopen met het geld dat je had opgebouwd met de verzekering. Tegenwoordig zijn er ook andere, aantrekkelijkere opties.

Uitkering
Na de einddatum wordt de lijfrente uitgekeerd in een vast bedrag per maand. De lijfrenteverzekeraar geeft twee opties: een tijdelijke of een levenslange lijfrente-uitkering. Bij een tijdelijke uitkering ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Dat is helaas op dit moment niet zo gunstig; hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

Belasting
De premie voor een lijfrenteverzekering is fiscaal gezien interessant omdat je het (deels) kunt opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Wanneer de verzekering gaat uitkeren, moet je over dat bedrag wel belasting betalen. Je valt mogelijk wel in een lager belastingtarief als je met pensioen bent.

Andere vorm
Is de einddatum van je lijfrenteverzekering bereikt, maar wil je nog geen gebruik maken van de uitkering? Dan kun je de lopende verzekering verlengen. Je kunt eventueel ook van verzekeraar wisselen of een andere vorm kiezen. Zo kun je ervoor zorgen dat je aanvullend pensioen zo goed mogelijk past bij je huidige situatie.

Veel mensen stappen over van een lijfrenteverzekering naar banksparen. Banksparen werkt iets anders dan een lijfrenteverzekering. Bij banksparen ontvang je vanaf je AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Als jij komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan naar je nabestaanden.

Meer rendement
Over het algemeen levert banksparen meer rendement op dan een uitkering van een lijfrenteverzekering. Daarnaast worden bij deze spaarvorm minder kosten in rekening gebracht waardoor je uitkering hoger uitvalt.

Oude regelingen
Voor lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en voor premiebetalende lijfrenteverzekeringen die voor 16 oktober 1990 zijn ingegaan, gelden andere regels. Je hoeft dan vaak geen lijfrente aan te kopen. Bovendien mag je het gespaarde bedrag dan (onder voorwaarden) ook aan iemand schenken.

Vragen?
Gaat je lijfrenteverzekering binnenkort uitkeren of wil je meer weten over de lijfrenteverzekering of banksparen? Neem dan contact met ons op. Onze financieel adviseurs helpen je graag met een persoonlijk advies.

Deze waterschades vergoedt de verzekering
In dit bericht lees je wat verzekeraars wel en niet vergoeden qua waterschade. Meer weten? Neem contact op met onze adviseurs.