Is je huis klaar voor de winter?

Handige tips om je huis winterklaar te maken

Koud, regen en wind. Je huis heeft het zwaar te verduren in de winter. Daarom is het belangrijk om het onderhoud goed bij te houden en alert te zijn op mogelijke lekkages en andere problemen. Zo voorkom je problemen en kun je heerlijk genieten van de feestelijke maanden en de gezelligheid. 

CV ketel

Laat je cv-ketel jaarlijks inspecteren door een professional. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je systeem efficiënt werkt en grote problemen uitblijven. 

Buitenkranen uitschakelen 

Sluit de watertoevoer naar buitenkranen af en laat de leidingen leeglopen om bevriezing en daarmee mogelijke lekkages te voorkomen. 

Schoorsteeninspectie 

Voordat je de open haard weer regelmatig gaat gebruiken, is het belangrijk deze te laten inspecteren en reinigen door een expert. Vraag ook altijd om een bewijs van de werkzaamheden. De verzekeraar kan hierom vragen in het geval van brandschade. 

Dakinspectie 

Haal het vuil, zoals bladeren en mos, uit je dakgoot. Als het regenwater niet goed wegloopt, kan dat lekkages veroorzaken. Daarnaast kan de dakgoot scheuren als het water bevriest. Als je toch bezig bent met de dakgoot, controleer dan ook even je dak op beschadigingen. Door kleine beschadigingen op tijd te repareren, kun je erger voorkomen. 

Wees alert op lekkages 

Kijk binnen ook regelmatig of er tekenen van beginnende lekkages zijn. Zie je ergens schade ontstaan door water, bijvoorbeeld op de plafonds of muren, ga dan meteen op zoek naar de oorzaak. Hier kun je eventueel professionele hulp bij inschakelen. Door problemen op tijd te verhelpen, kun je erger voorkomen. 

Naast het onderhoud aan je huis, is het ook belangrijk om een fijne leefomgeving te creëren. In de winter zijn we over het algemeen vaker thuis dan in de zomer. Lekker met familie en vrienden eten of de kaarsjes aan voor een gezellig avondje op de bank. Naast de warmte is energiebesparing nog steeds een belangrijk thema. Ook hiervoor hebben we een aantal handige tips. 

Isoleer met zorg 

De isolatie van je huis is de eerste verdedigingslinie tegen koude lucht en hoge energierekeningen. Controleer of je dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn. Het verbeteren van de isolatie is vaak een grote klus, maar daarna heb je jaren plezier van het resultaat. Naast de grote oppervlakten zoals de muren, kun je ook kijken naar kleinere kieren die tocht veroorzaken. Zo kun je tochtstrips gebruiken bij de deuren en kieren bij de ramen dichtkitten. Dat zorgt voor meer warmte en minder energiekosten. 

Een slimme thermostaat 

Overweeg de aanschaf van een slimme thermostaat. Met dit handige apparaat kun je de temperatuur in je huis plannen op basis van je dagelijkse routines, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. 

Ventilatie voor frisse lucht 

Om de warmte binnen te houden en energie te besparen, wil je ramen en deuren natuurlijk zo goed mogelijk dicht houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo zorg je voor een goede luchtkwaliteit – dat is beter voor je gezondheid – en voorkom je vochtproblemen in huis. Af en toe even een raampje open is dus heel goed voor jou en je huis, zelfs als het koud is buiten.

Zo laat je geld groeien