De (on)mogelijkheden van een aflossingsvrije hypotheek

Lees in dit artikel wat de mogelijkheden zijn van een aflossingsvrije hypotheek en wat het beste past bij jouw situatie

Een aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd niet meer zo populair. In het verleden hebben relatief veel huizenbezitters gekozen voor deze hypotheekvorm. En het is onder bepaalde voorwaarden nog steeds mogelijk. Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek alleen rente en geen aflossing betaalt, zijn de woonlasten relatief laag. Maar je bouwt geen vermogen op. Je hypotheekschuld blijft gelijk. 

In één keer aflossen 

Normaal gesproken los je de aflossingsvrije hypotheek af aan het einde van de looptijd (vaak 30 jaar) of bij verkoop van de woning. Het is mogelijk dat de hypotheekverstrekker je aan het einde van de looptijd verplicht om de aflossingsvrije hypotheek (deels) af te lossen. Maar er zijn ook andere opties om tussentijds aanpassingen te doen met betrekking tot je hypotheek en zo vermogen op te bouwen. 

Hypotheekrenteaftrek 

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Mensen die voor 2001 een hypotheek hebben afgesloten, hebben vanaf het moment dat de regel inging nog recht op dertig jaar aftrek. Hun hypotheekrenteaftrek vervalt dus in 2031. Hierdoor krijgen veel mensen vanaf dat moment te maken met hogere woonlasten. Daarom waarschuwen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van je financiële situatie en toekomstplannen. Het is belangrijk om altijd gedegen informatie te verzamelen en een persoonlijk advies in te winnen. 

Extra aflossen via levensverzekering of sparen

Om de hypotheek (deels) af te kunnen lossen, hebben veel mensen een levensverzekering of spaarvorm. Het is ook mogelijk om tussentijds extra af te lossen op je hypotheek, bijvoorbeeld met spaargeld. Bij veel geldverstrekkers kun je ieder jaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen. 

Andere hypotheekvormen 

Je kunt jouw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dan betaal je rente én los je tegelijkertijd af. Dit kan invloed hebben op je maandlasten. 

Overwaarde 

In sommige gevallen is het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen nadat de looptijd is verstreken. Geldverstrekkers kunnen dit bijvoorbeeld overwegen wanneer je een hoge overwaarde op je woning hebt. Heb je geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van je woning? Vraag ons dan om een gedegen advies. 

Meer weten 

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het is belangrijk dat je hypotheek goed aansluit bij je financiële situatie en wensen. Overweeg je een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wil je dat effectief inzetten? Neem dan contact met ons op. 

Contact

Zo ben je verzekerd bij schade aan je zonnepanelen
Gezien de kosten en levensduur van zonnepanelen is het slim om ze te verzekeren. Lees in de blog waar je op kunt letten