De hypotheekrente stijgt; wat nu?

De Hypotheekrente stijgt. Wat kun je doen? Oversluiten van hypotheek of bijvoorbeeld rentemiddeling kan dan interessant zijn. We adviseren je graag.

De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente naar een historisch laag niveau. Dat was een van de oorzaken van een oververhitte huizenmarkt. Al een flink aantal maanden werd er gespeculeerd; wanneer zou de hypotheekrente weer gaan stijgen? Dat moment lijkt nu aangebroken. Afhankelijk van de looptijd van de hypotheek is de rente nu gemiddeld 1,5 procent hoger dan eind vorig jaar.

Minder lenen
Wat betekent dit voor potentiële kopers? Als je op dit moment aan het zoeken bent naar een woning, dan kan de stijgende hypotheekrente een ongunstige ontwikkeling zijn. Als de rente stijgt, worden de maandlasten van je hypotheek hoger. Hierdoor kun je minder lenen. Het is belangrijk om altijd persoonlijk advies in te winnen op dit gebied.

Op de lange termijn kan de stijgende hypotheekrente ook een positiever gevolg hebben. De rentestijging kan er op den duur voor zorgen dat de huizenprijzen dalen. Maar dat is nog niet zeker. De krapte op de woningmarkt is namelijk nog niet voorbij. 

Oversluiten?
Wat merken woningeigenaren van de veranderende hypotheekrente? Op zich weinig, zolang de rente op je hypotheek nog voor langere tijd vaststaat. Loopt je rentevaste periode binnenkort af, dan kan het nieuwe renteaanbod hoger uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht.

Het kan in sommige situaties lonen om je hypotheek over te sluiten of om te kijken naar rentemiddeling. Bij rentemiddeling kun je overstappen naar een lagere rente terwijl de looptijd van je hypotheek nog niet voorbij is. De boete die je daarvoor krijgt, wordt dan verrekend in je nieuwe rentepercentage. Hierin is het heel belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Je moet de voors en tegens altijd zorgvuldig afwegen.

Historisch perspectief
Ondanks de stijging van de hypotheekrente in de afgelopen maanden, is de rente nog steeds heel laag vergeleken met de afgelopen decennia. Het kan dus lonen om te kijken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het afsluiten of oversluiten van een hypotheek.

Hulp nodig?
Een hypotheek is maatwerk. Heb je vragen over je (toekomstige) hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

(Hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht
Een warmtepomp is goed voor het milieu en is kostenbesparend. Met de subsidie van de overheid kan dit een interessante investering zijn als je cv ketel aan vervanging toe is.