Belangrijke wijzigingen per 1 juli 2023

Voorkom financiële verrassingen en lees welke wetswijzigingen er aan komen

Komende maand (per 1 juli) wordt er weer een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen kunnen invloed hebben op je financiën, zowel positief als negatief. Daarom is het belangrijk om hier goed naar te kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. We hebben alles voor je op een rij gezet.

Accijns op brandstof 

De overheid heft accijns over verschillende producten waaronder brandstof. De accijns wordt normaal gesproken ieder jaar op 1 januari verhoogd met de inflatiecorrectie. Dit jaar ziet dit er echter iets anders uit. In april vorig jaar heeft de overheid de accijns op brandstof tijdelijk verlaagd om de hoge brandstofprijzen te compenseren. Deze verlaging geldt tot 1 juli 2023. Na 1 juli wordt de inflatiecorrectie alsnog doorgevoerd. Daarnaast worden de accijnsverlagingen met de helft teruggeschroefd. De hoge brandstofprijzen worden dus nog steeds gecompenseerd, maar in mindere mate. Over de brandstofprijs, inclusief accijns, heft de overheid ook btw. Die is voor brandstof 21%. Omdat het een percentage is, beweegt het btw-bedrag mee met de brandstofprijs. Deze ontwikkelingen hebben invloed op de prijs aan de pomp. Wat de prijs van benzine, diesel en LPG precies wordt, hangt van verschillende factoren af. 

Stijging minimumloon 

Per 1 juli 2023 gaat het wettelijk brutominimumloon omhoog. Het gaat om een stijging van 3,13 procent. Het minimumloon voor een werknemer van 21 jaar of ouder is bij een volledig dienstverband dan € 1.995 per maand, € 460,40 per week en € 92,08 per dag. 

Opzegboete bij vast energiecontract 

De energiemarkt stond de afgelopen tijd op zijn kop. De prijzen van stroom en gas gingen door het dak. Vanwege die extreem hoge energieprijzen hebben veel leveranciers lange tijd geen vaste contracten aangeboden. Inmiddels zijn de eerste contracten voor 1, 2 of 3 jaar weer beschikbaar. Vanaf 1 juni is er een belangrijke nieuwe regel ingegaan. Leveranciers berekenen de opzegboete – wanneer je als klant vroegtijdig het contract beëindigd – nu op een andere manier. Naast de looptijd van het contract wordt in de berekening onder andere je verwachtte verbruik en de prijs van de energie meegenomen. Dat betekent dat de opzegboete aardig in de papieren kan lopen. Dit doen leveranciers omdat zij energie voor jou inkopen op het moment dat je een contract aangaat. Wanneer je het contract vroegtijdig opzegt, gebruik je een deel van de ingekochte energie niet meer. 

Financieel ad​vies nodig?

Heb je vragen over de uitgaven naar aanleiding van de komende wetswijzigingen? Tijdens een financieel adviesgesprek brengen we jouw situatie overzichtelijk in kaart en bespreken we mogelijke scenario's. Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Contact

Hoe verzeker je je smartphone
In dit nieuwsbericht lees je hoe je je smartphone het best kunt verzekeren