JE HUIS VERDUURZAMEN: EEN TOEKOMSTBESTENDIGE INVESTERING

In dit klantverhaal van Michael en Kirsten lees je hoe je jouw bestaande huis slim kunt verduurzamen.

Michael (29) en Kirsten (27) zijn een pasgetrouwd stel die tot de zomer (mei 2022) van 2022 samen woonden in een appartement in Eindhoven. Ze wilden graag naar een huis met een tuin in Veldhoven. Dus toen Kirsten haar HBO studie afgerond had en ging werken gingen ze meteen op zoek naar een huis in Veldhoven. 15 bezichtingen en 7 biedingen later vonden ze een huis in Veldhoven uit 1987 met tuin. Om dit helemaal naar hun wens te maken besloten ze het huis flink te verduurzamen. Een goede keuze zo blijkt want ze wonen er nu comfortabel en de energierekening is gehalveerd!

Van Eindhoven naar Veldhoven

Michael en Kirsten vertellen hun verhaal terwijl we aan de eettafel zitten met uitkijk op de tuin in de huiskamer van hun verbouwde huis in Veldhoven. 
“6,5 jaar geleden kochten we onze eerste woning. Een appartement in Eindhoven. Michael werkte toen al en we konden via Slimmer Kopen dit appartement kopen op basis van zijn inkomen. De hypotheek heeft Evert Creemers van Strik Creemers & Partners ons toen in geadviseerd.” 
Kirsten: “Ons appartement was superfijn wonen. Niet te ver van de stad. Dus ideaal qua sociaal leven. Maar we vinden een tuin ook fijn. Lekker buiten zijn, kunnen BBQ’en met vrienden, dat soort dingen.” 
Op het moment dat Kirsten klaar was met studeren waren ze klaar voor een nieuwe stap. Naar Veldhoven. Michael is er geboren en getogen, heeft er zijn voetbalclub. Kirsten komt al sinds haar jeugd in Veldhoven waardoor ze veel van hun sociale leven er hebben zitten.

Eerste stap: onderzoeken hoeveel we aan kunnen qua hypotheek

Kirsten over hun zoektocht: “Onze zoektocht begon met een gesprek met Evert om te kunnen bepalen wat we aan konden qua hypotheek. Ik vond het wel spannend omdat ik nog niet gewend was om iedere maand een salaris te krijgen. Wat kunnen we dan betalen, kunnen we dat wel betalen? Ik ben niet thuis in die wereld van hypotheken en huizen kopen. Ik vind het wel fijn en belangrijk om een realistisch beeld te hebben van wat kan. En ik wil ook leuke dingen blijven doen. Met vrienden, op vakantie kunnen gaan, etc.” 
Tijdens een FIT adviesgesprek loopt Evert met Michael en Kirsten door hun volledige financiële situatie. Hierbij wordt vanuit een compleet inzicht besproken wat de financiële mogelijkheden zijn. 
“De rust en het geduld en het in Jip en Janneke taal vertellen hoe het zit stelde me echt op mijn gemak.” aldus Kirsten. “Evert vond het geen probleem om bepaalde dingen nog 1 of 2 keer uit te leggen. Hij heeft ons echt een inzicht gegeven met visuele overzichten waarbij hij ook liet zien wat mensen van onze leeftijd financieel deden.”
“Dit voelde wel als een geruststelling. Het is geen broodje kaas wat je koopt. Ik voelde absoluut openheid en verstand van zaken en vertrouwen. Ook door verschillende scenario’s met elkaar door te nemen. Wat als we dit doen en wat als we het nou zo doen?” 
Michael: “Na het gesprek met Evert wisten we wat ons maximale bedrag was dat we konden bieden. Evert gaf ons aan dat het zodra het concreet wordt met een huis dat we dan weer om tafel zouden gaan om concreet door te rekenen wat de consequenties zijn qua hypotheek constructie en mogelijke rentetarieven.” 

Niet de hoogste bieder, maar wel raak!

In anderhalf jaar tijd hebben Michael en Kirsten veel bezichtigingen en biedingen gedaan. In vrijwel alle gevallen werd er gigantisch overboden. Michael heeft vanuit zijn werk als Bouwadviseur kennis over hoe je technisch naar een huis kijkt en wat de bouwtechnische waarde van een huis is.

Michael kijkt hier op terug: “Je merkt dat er veel overboden wordt, maar we wilden ons niet laten opbutsen door de situatie op de huizenmarkt en dichtbij onszelf blijven. Bij dit huis hebben we een bod gedaan dat 25.000 euro onder de vraagprijs was. In het begeleidend schrijven naar de makelaar gaven we aan dat we volledig bereid waren mee te gaan in de wensen en voorwaarden van de verkopende partij.” 

“We werden gebeld door de verkoopmakelaar dat we niet de hoogste bieder waren, maar dat ze wel als eerste op ons bod ingingen. We kregen een tegenbod en uiteindelijk hebben we het voor 5 duizend euro meer (vergeleken met het initiële bod) kunnen kopen. Daar wilden we het niet op laten stuklopen.”
Dat Michael en Kirsten het geworden zijn - ondanks dat ze niet de hoogste bieder waren - was dat ze er het snelst in konden en dat ze volledig meegingen met de wensen van de verkoper.

Snel schakelen om rente vast te zetten

Toen ze het verlossende telefoontje kregen dat het bod akkoord is, zijn Michael en Kirsten meteen weer met Evert om tafel gegaan. Michael: “Dit was in de periode dat de hypotheekrente van 1,2% fors steeg met twee-drie tienden per dag. Strik Creemers & Partners zat er bovenop om de meest gunstige rente vast te zetten voor ons. Na ons gesprek met Evert is zijn collega Dick van Breemen meteen die vrijdag nog voor ons aan de slag gegaan en dinsdag hebben we de offerte gekregen van de bank en de rente vastgezet. Dick heeft ons daarna in het hele proces in alle rust begeleid.

“Je kunt nooit alles weten. Een groot deel is vertrouwen hebben in je financieel adviseur.” 

Bouwdepot voor investering in verduurzaming

Omdat het gaat om een huis uit 1987 met verouderde kozijnen en een verouderde CV ketel vonden Michael en Kirsten het belangrijk om het huis meteen te verduurzamen. Michael over de investering die ze in het verduurzamen hebben gedaan: “Het verduurzamen stond bij mij op 1. In onze financiële constructie hebben we een bouwdepot kunnen opnemen waarmee we onze verduurzaming konden financieren.”

Voor Michael en Kirsten was het belangrijk om hun huis flink te kunnen verduurzamen. Dit komt direct ten goede van de waarde van het huis en dus konden we hiervoor een hoger bedrag voor hun bouwdepot verantwoorden. Een bouwdepot is fiscaal vaak interessanter dan investeringen doen vanuit eigen middelen.
 Evert Creemers • financieel adviseur Strik Creemers en Partners.

“Ik heb het geluk dat ik vanuit mijn werk kan inschatten wat de kosten ongeveer zijn. Van ons bouwdepot van 35.000 euro hebben we 28.000 euro gereserveerd voor het verduurzamen van de woning. Dit hebben we gebruikt om zonnepanelen aan te schaffen, het vervangen van houten kozijnen met dubbel glas naar kunststof met HR++ beglazing en de vervanging van een oude CV ketel van 18 jaar oud. Nu hebben we een nieuw model die een stuk zuiniger met gas omgaat. Bovendien is deze ketel geschikt om een hybride luchtwarmtepomp op aan te sluiten waarbij het water deels wordt voorverwarmd.”

Verduurzaming

  • 12 zonnepanelen van 395 watt per stuk
  • Vervanging van alle kozijnen naar kunststof kozijnen met HR++ beglazing
  • Vervanging CV ketel naar HR ketel

Zonnepanelen met hoog rendement

In de zomer hebben Michael en Kirsten direct 12 zonnepanelen laten installeren. Tot nog toe hebben deze een rendement van 600 euro aan inkomsten in 6 maanden opgeleverd. Hierbij hebben ze heel bewust gekozen voor een duurdere omvormer. Deze heeft minder stroom nodig om aan te schieten. Michael: ““De terugverdientijd op onze zonnepanelen is 3 jaar. Door de keuze voor een kwalitatieve omvormer die sneller aanschiet hebben we een hoger rendement. Dit scheelt met name als het in de zomer vroeg licht wordt en in de herfst en winter pakt hij ook meer op een bewolkte of donkere dag. De opbrengst per dag varieert van 2,5 kilowatt uur op een donkere winterdag tot wel 29,8 kilowatt uur op een zonnige zomerdag.”



Op foto: zonnepanelen, kunststof kozijnen, nieuwe HR ketel, omvormer zonnepanelen


Energiekosten gehalveerd

Via een app houdt Michael dagelijks bij wat het verbruik is. “Hetgeen we tot nu toe gedaan hebben vind ik het allemaal waard. We merken nu al dat we gehalveerd zijn in gebruik aan gas om het huis op te waren en dat ligt met name aan de kozijnen. Voorheen betaalden we ca 20 euro om het huis warm te houden en dat is gehalveerd naar 10 euro per dag.” 

Kirsten is ook heel positief over de verduurzaming: “Het is heel fijn dat we het zo gedaan en geregeld hebben. Zeker nu je ziet met het nieuws over de stijgende energietarieven en alle kosten die stijgen. Dat is voor mij echt een geruststelling en maakt ons financieel steady. We hebben dit huis gekocht op de lange termijn. Met het oog op de toekomst is dat gewoon een hele fijne keuze. Wat er ook gebeurt, hiermee hebben we een onafhankelijke basis. Een stukje wooncomfort. En qua milieu dragen we ook ons steentje bij.

Advies voor mensen die willen verduurzamen

Veel mensen denken erover na om hun huis te verduurzamen. Michael en Kirsten hebben vanuit hun ervaring een aantal tips:

Kirsten over haar ervaring: “Kijk bij het bezichtigen en kopen van een huis goed naar welke verduurzamingen goed zouden zijn en bespreek dit met je financiële adviseur. Daarin zijn veel financiële mogelijkheden die je zeker niet onbenut moet laten en kunt overwegen.” 

Michael vult aan: “Laat je goed voorlichten en neem er de tijd voor. Niet alleen op financieel gebied maar ook ten aanzien van de meerwaarde van je investeringen. Vraag meerdere offertes aan en scheidt het kaf van het koren. Dat kost tijd maar daar haal je voordeel uit door niet voor de eerste de beste of goedkoopste aanbieder te gaan.”

Wil je je huis verduurzamen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op met Evert Creemers of een van onze andere financiële adviseurs.


Toekomst van Michael en Kirsten

Gevraagd naar hun toekomstbeeld kijken Michael en Kirsten elkaar even aan. “We zijn net getrouwd en hebben een huis gekocht dat ons goed bevalt. We hopen hier nog vele mooie jaren fijn te kunnen wonen met elkaar. Daarin hebben we met ons huis een heel comfortabel en toekomstbestendig huis. We zien over een jaar of 15 wel hoe het er dan weer voor staat.” 

Dank je wel Michael en Kirsten voor jullie verhaal. We wensen jullie veel geluk in jullie woning!

WAT KUN JE DOEN ALS JE GEEN PENSIOEN OPBOUWT?
Bob bouwt geen pensioen op via zijn werkgever. We hielpen hem met zijn vraag om vermogen op te bouwen.