EEN HUIS KOPEN ALS EXPAT IN EINDHOVEN: EEN TWEEDE HUIS

In dit klantverhaal lees je waarom Ilji zich thuisvoelt in Eindhoven.

BUYING A HOUSE AS AN EXPAT IN EINDHOVEN? Read this story in english   

Ilji is Zuid-Koreaanse en werkt bij ASML als Mechanical Engineer. Ze komt uit een high tech regio uit Zuid-Korea waar ze studeerde voor Aerospace Engineering. Per toeval kwam ze in contact met een Nederlandse recruiter. Nu werkt en woont ze in Eindhoven. Meer dan 8.000 km van haar geboorteland. Haar tweede thuis zoals ze zelf zegt. Bijna een jaar woont ze nu in haar nieuwe huis. Strik Creemers & Partners adviseerde haar rondom de financiering van haar huis. In haar klantverhaal lees je hoe dit voor haar ging en hoe het nu met haar gaat.

Het begon met pizza


We spreken met Ilji bij haar nieuwe huis af. Het is de eerste keer dat we bij haar thuis komen. Vanwege Covid-19 was het contact destijds via video calls. Ze woont in een kleine, gemoedelijke wijk in een bungalow met een slaapkamer, een badkamer, werkkamer en een tuin met tuinhuisje. Het is heel licht en ruimtelijk en er is gebruik gemaakt van veel hout. Natuurlijk en duurzaam. Precies waar ze naar op zoek was.

Ilji begint haar verhaal: “Ik ging met een vriendin mee naar een recruitment event bij haar universiteit. Ik werkte toen als Research Scientist in Zuid-Korea. Met een stuk pizza ging ik ergens achterin zitten. Ondanks dat ik vooraf geen interesse had aangegeven, kwam ik in gesprek met een recruiter van Yacht. Zijn verhaal over de openheid en mogelijkheden van Eindhoven als high tech regio, de open cultuur en de life-work balance sprak me meteen aan.”

“Zijn verhaal over de openheid en mogelijkheden van Eindhoven als high tech regio, de open cultuur en de life-work balance sprak me meteen aan.”

Contract bij ASML


Haar interesse was aangewakkerd. Op verzoek diende ze haar CV met haar achtergrondgegevens in. Een uur later had ze zich ingeschreven. Een contract bij ASML volgde. 

Ilji: “Na mijn studie ben ik in Engeland gaan studeren aan de Cranfield University waar ik een post graduate volgde in Astronautics. Ik miste mijn familie en besloot terug te keren naar Zuid-Korea.”
“Eindhoven voelde meer als de omgeving waar ik vandaan kom en dat klopt ook zoals ik het ervaar. Ik had niet gepland om hier naar toe te komen, maar toen de kans zich voordeed om bij ASML te gaan werken ben ik ervoor gegaan.”

Een eigen huis kopen in een ander land


Na een jaar besloot ze de stap te zetten om zich te oriënteren op het kopen van een huis. Er was sprake van een mogelijke economische recessie vanwege de onzekerheid rondom Covid-19. De impact van de recessie bleef onduidelijk en de huizenmarkt bevroor. “Veel mensen om me heen zeiden me dat ik het niet moest doen. “Veel mensen om me heen zeiden dat ik voorzichtig moest zijn, maar ik voor mij voelde het goed om een huis voor mezelf te hebben en te gaan kopen. 

“Voor mij voelde het goed om een 
eigen huis te gaan kopen"


Parallel aan haar zoektocht naar een eigen huis nam ze contact op met Evert Creemers, financieel adviseur bij Strik Creemers & Partners om financieel advies in te winnen en om te bepalen wat voor bedrag ze aan kon qua hypotheek. 
Ilji: “Via een van mijn contactpersonen bij Yacht werd ik getipt om contact op te nemen met Evert van Strik Creemers & Partners. We hadden in die tijd contact via online video calls. Hij wist me alles heel duidelijk uit te leggen in het Engels en hij verdiepte zich echt in mijn persoonlijke situatie. Aan de antwoorden die hij gaf op de vragen die ik stelde merkte ik dat hij heel goed wist waar hij het over had. Ik kon hem echt vertrouwen en hij maakte het voor mij heel inzichtelijk om een keuze te maken die goed bij mij past.”

"In het financiële advies dat wij geven verdiepen wij ons altijd in de persoonlijke situatie. Vanuit een totaalbeeld en de dingen die belangrijk zijn voor iemand creëren we de juiste inzichten om keuzes te maken." 
 Evert Creemers • financieel adviseur Strik Creemers en Partners.

​Geluk


Toen Ilji haar oog viel op een advertentie voor een project van De Kleine Akker in Eindhoven, paste dat helemaal in het plaatje waar ze naar op zoek was. Een project met 14 woningen en appartementen die op basis van duurzaamheid en herbruikte materialen ontwikkeld zou worden. 

Ilji: “Ik had geluk. Want ik werd direct ingeloot. Ik had alleen een financiële check, opgesteld door Strik Creemers & partners over de haalbaarheid van de financiering nodig, om mijn inschrijving officieel te maken. Het project werd – na een klein oponthoud vanwege een milieu onderzoek - ontwikkeld en anderhalf jaar na mijn inschrijving kreeg ik de sleutel van mijn huis.”
Ilji is blij met haar huis en de wijk waar ze in woont. Ilji: “Ik woon in een fijne en veilige buurt. Ik kan met de fiets naar mijn werk in Veldhoven. In de buurt zijn winkels en leuke restaurants. Ook het contact met de buren is prettig. Mijn buurman kwam me meteen helpen bij het ophangen van de plafond lamp.”

Tips voor andere expats 


Het zoeken en kopen van een huis in Eindhoven is voor Ilji heel soepel verlopen. Op de vraag wat Ilji zou adviseren aan andere expats die een huis willen kopen in Eindhoven antwoordt ze: “Als je in Eindhoven werkt als expat en je wilt hier een huis kopen dan is het belangrijk dat je je goed oriënteert op wat voor huis en in wat voor buurt je wilt wonen. Maar zorg dat je je eerst goed voorbereid met het inwinnen van advies over je financiële situatie en je mogelijkheden. Een professionele financieel adviseur die je echt kunt vertrouwen maakt hierin een groot verschil.”

Wij helpen je graag verder

Ben je ook een expat en wil je advies rondom het kopen van een huis kopen in de omgeving van Eindhoven? Neem dan contact op met Evert Creemers  of een van onze andere adviseurs."

Thuis voelenThuis voelen
Ilji is een gezinsmens. Ze mist haar ouders en haar broer. Toch voelt ze zich steeds meer thuis in Eindhoven. “Nu het weer kan wil ik ieder jaar 1 of 2 keer naar Zuid-Korea om mijn familie en vrienden te zien. Als ik nu naar Zuid-Korea ga, heb ik niet meer dezelfde connectie als toen ik er nog woonde. Nu heb ik mijn werk en mijn sociale leven in Eindhoven. Iedere keer als ik op Schiphol of Eindhoven Centraal Station ben, merk ik dat dit voelt als een tweede thuis.”

Naar de toekomst kijkend, wil ze zeker nog een keer terug keren naar Zuid-Korea. Wanneer, dat staat nog helemaal open. Zoals Ilji het mooi afsluit: “I live for a day, tomorrow is tomorrow and we will see what comes”.

Ilji dank je wel voor je verhaal. Namens het team van Strik Creemers & Partners wensen wij je nog veel geluk.

VAN STENEN KUN JE GEEN LEUKE DINGEN DOEN
Wat doe je met de overwaarde van je huis