BRAND IN JE NIEUWE HUIS, EN DAN?

Het zal je maar gebeuren. Woon je bijna een jaar samen in je prachtige huis, breekt er een flinke brand uit.

Het zal je maar gebeuren. Woon je bijna een jaar samen in je prachtige gloednieuwe nieuwbouwhuis tussen de bomen met uitzicht aan het water. Breekt er een flinke brand uit. Het overkwam Guido en Isabelle. De eerste vraag die door hun hoofd spookte: zijn we wel goed verzekerd? De verzekeringen hadden ze net als de hypotheek ondergebracht bij Strik Creemers & Partners. Gelukkig maar, want al snel kreeg het stel de bevestiging dat de verzekering goed zat. Wat er allemaal op ze afkwam en hoe het nu met ze gaat lees je in dit klantverhaal.

Samen in een nieuw huis en een toekomst opbouwen
Toen Guido (56) en Isabelle (52) besloten samen op zoek te gaan naar een nieuw huis om met hun gezin samen te wonen, kwamen ze per toeval uit op een prachtige waterwoning tussen de bossen aan het water in Waalre. Toen ze ook nog eens ingeloot werden voor een van de 23 nieuwbouwwoningen uit 600 belangstellenden leek hun geluk niet op te kunnen. Om de financiering rond te krijgen planden ze een afspraak in met Evert Creemers, financieel adviseur en partner bij Strik Creemers & Partners.

Hypotheek geen ABC-tje
De hypotheek constructie was geen ABC-tje. Zo draagt Guido maandelijks zijn deel af aan de geldverstrekker en is er voor Isabelle een constructie bedacht dat zij een lening aangaat vanuit haar eigen bedrijf. Evert Creemers adviseerde hen in de hypotheek en rekende het helemaal door. 

Ik weet nog goed vertelt Guido enthousiast: “Evert tekende een huis met een streep in het midden. Vanuit dat eenvoudige plaatje vertelde hij precies wie welk deel bijdraagt en wat de consequenties hiervan zijn voor ons beiden. Uiteindelijk komt hij met een volledig tot in detail doorgerekend verhaal dat helemaal bij ons past.” 

Ook voor het testament werd Evert zijn expertise erbij betrokken. Guido: “Dit was ook best complex vanuit een gezin met een vader en drie kinderen waar een nieuwe partner bij komt. Vragen als: ‘kunnen de kinderen bij mijn overlijden de partner er niet uit zetten?’ en ‘wie heeft recht op welk aandeel?’ zijn echt onderwerpen waar we goed over nagedacht hebben samen met Evert. En toen we hier niet meteen uit kwamen met onze notaris, is Evert ook met ons mee gegaan om het goed uit te leggen.”

Als de partners een verschillende financiële achtergrond hebben, moet je een constructie bedenken die hier rekening mee houdt. Niet alleen financieel en fiscaal maar alle mogelijke consequenties die hierbij komen kijken. En dus is het voor ons heel logisch om ook mee te denken over zaken als het testament.
 Evert Creemers • financieel adviseur Strik Creemers en Partners.


Dan staat het dak van je huis ineens in brand
Toen de verbouwing en afwerking van het nieuwe huis er een jaar na oplevering helemaal op zat, besloot Guido Isabelle mee te nemen voor een gezellig verrassingsweekendje bij een kasteeltje in hun geliefde Valkenburg. “Die zaterdag waren we aan het toeren door het Limburgse landschap toen ik gebeld werd door Casper mijn oudste zoon die zei dat er brand bij ons huis was.” vertelt Guido emotioneel.

Isabelle: “We zaten op een uur afstand. We zijn toen als een dolle naar huis gereden. Ondertussen probeerden we contact te leggen met onze buren. Onze grootste zorg was als de katten maar het huis uit zijn. Casper was in paniek want hij kon de katten niet vinden.” “Onze directe buren, waar de brand naar was overgeslagen, waren op dat moment voor een bruiloft in Italië. Zij kregen continu meldingen op hun telefoon dat er bij hen werd aangebeld. Andere mensen uit de buurt zagen ook al rook en de vlammen uit het dak slaan.” 

De brandweer was supersnel ter plaatse. Bij aankomst kon de brandweer nog niet direct blussen. Er waren geen brandputten vindbaar omdat het een nieuwe wijk was. Er werden extra brandweerauto’s ingezet en ook kwam een speciale brandweer met pompinstallatie uit Best. Buren stonden machteloos, er was veel paniek. Iedereen zag het gevaar en wou dat er zo snel mogelijk geblust zou worden.

“Toen de brand eenmaal geblust was mochten we 3 uur het huis niet in vanwege uitgebreid onderzoek dat uitgevoerd moest worden in het huis. Ook werden alle elektrische apparaten preventief het huis uit gehaald.”


We hebben heel veel steun gehad van mensen om ons heen. Zelfs de burgemeester van Waalre is hier geweest.

Oorzaak van de brand bleek de installatie van de zonnepanelen te zijn. Bij het verlengen van de kabels op het dak zijn niet de juiste connectoren gebruikt en zijn de connectoren bovendien niet met het juiste gereedschap gemonteerd. Dat zorgde voor veel hitte onder de dakpanelen en dat leidde vervolgens tot de brand. Zonnepanelen waarvan Guido zelf al een aantal keer bij de aannemer had aangegeven dat er iets niet goed mee was. Alle woningen met de geïnstalleerde zonnepanelen bleken na later onderzoek brandgevaarlijk. Na de brand zijn alle zonnepanelen van de nieuwbouwwijk opnieuw geïnstalleerd.

Enorme schade
“Toen we aankwamen dacht ik nog, gelukkig alleen het dak. Maar heel het huis stond na het blussen onder het water. 8.000 liter water is in het huis gepompt. Het water met roet kwam door de voegen, de elektrapunten en via de trap naar beneden. Alles bij elkaar 350.000 euro schade. Inboedel, schoonmaak, alternatieve huisvesting, opslaan van spullen, herstelwerkzaamheden aan het huis inclusief de hele vloer die eruit moest, het plaatsen van een compleet nieuw dak en het vervangen van de zolderverdieping. Je hebt geen idee in wat voor circus je op zo een moment in belandt. Die nacht sliepen we in het Novotel en dacht ik, wat is er in hemelsnaam gebeurd? Ben ik wel goed verzekerd?” 

Voor welk bedrag ben ik nu verzekerd?
Je checkt je polis en dan zie je een bedrag staan. Voor welk bedrag ben ik nu verzekerd? Aparte opstal en aparte inboedelverzekering. Toen kneep ik hem toch wel even. De maandag erna kregen we gelukkig snel het verlossende antwoord van de afdeling verzekeringen. ‘Maak je geen zorgen, je bent goed verzekerd.’ Toen wist ik dat het goed zat en konden we met de verschillende verzekeringsspecialisten aan de slag. 

Soms wordt ook wel een contra expert ingeschakeld. Dit doe je als je bang bent dat je niet volwaardig gewaardeerd wordt. In het geval van Guido en Isabelle hebben we hiervan afgezien omdat dit alleen maar vertraging zou opleveren.

Hoe gaat het nu met Guido en Isabelle?
Inmiddels kan het stel deze vraag gelukkig met prima beantwoorden. Ze wonen alweer meer dan een half jaar in hun volledig herstelde huis. De brand heeft een grote impact gehad op het gezin. Tussen september 2020 en mei 2021 hebben ze niet in het huis kunnen wonen en zijn ze van het ene tijdelijke verblijf naar het ander verblijf moeten gaan. 

Guido hierover: “Dit was ook een uitdaging. Maar dankzij het goede werk van de afdeling verzekeringen is de vergoeding die er voor ons stond voor tijdelijke huisvestiging verhoogd. Want het is echt lastig een enigszins vergelijkbare en gemeubileerde woonruimte te krijgen voor zo een beperkte periode in deze regio. Doordat we goed verzekerd waren zijn alle schade en onkosten goed gedekt.” 

Dat dit geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel als Guido en Isabelle het verhaal van hun Italiaanse buren vertellen. Zij bleken alleen voor het huis, maar niet voor de inboedel verzekerd te zijn via een tussenpersoon. Uiteindelijk hebben zij hun schade moeten verhalen bij de aannemer bij wie ze -na lang onderhandelen- succesvol een claim hebben kunnen neerleggen.

Uiteindelijk heeft het ons geen cent gekost
“Natuurlijk was het heftig voor ons. Maar ik wou gewoon niet dat mijn gezin hier geld op zou toeleggen. We hebben onze expert voor de inboedel geholpen door zelf met een specificatie te komen met alle zaken die verloren zijn gegaan. Dat heeft hem veel werk gescheeld. Hij was ook heel schappelijk. We hebben niet alle bonnetjes hoeven te overleggen en kregen veel vergoed voor de nieuwaarde. Uiteindelijk heeft het ons geen cent gekost. 

Strik Creemers & Partners: echt een betrokken en vakkundig team
Guido spreekt heel positief over zijn ervaring met het team van Strik Creemers en Partners. “Ik vind het heel fijn dat als je binnenkomt in het kantoor, dat iedereen je kent. Ze zijn echt persoonlijk betrokken. En als het er om gaat staan ze echt voor je klaar met hun kennis en expertise. Dat hebben we gemerkt na de brand met ons huis, toen belde Evert ons geregeld om te vragen hoe het met ons ging. En Strik Creemers en Partners zorgde dat alle verschillende verzekering specialisten hun afspraken met ons nakwamen. Bij de hypotheek hebben we ook echt gemerkt dat ze voor ons klaar stonden. Toen we bij oplevering van het huis de sleutels zouden krijgen, stonden al onze klussers al in de startblokken om ons vrijwel casco opgeleverde huis verder af te bouwen. Maar er moest nog een deel uit het bouwdepot overgemaakt worden vanuit de bank aan het bouwbedrijf. Ik zat toen flink in de stress, maar dat is toen na tussenkomst van Strik Creemers en Partners meteen geregeld met de bank.” 

Heb je nog een tip voor lezers van dit klantverhaal?
“Zonnepanelen zijn heel populair, maar veel mensen weten niet dat ondeskundige installatie tot brandgevaarlijke situaties kan leiden. Laat na plaatsing altijd een onafhankelijke inspectie uitvoeren. Dit kost circa 300 euro. Maar het kan een hoop schade voorkomen.”

Wil je net als Guido en Isabelle ook je hypotheek en je verzekeringen goed geregeld hebben? Wij adviseren bij het hele traject en nemen je aan de hand bij alle stappen.
Neem contact op met Evert Creemers of een van onze andere adviseurs.
EEN HUIS KOPEN ALS EXPAT IN EINDHOVEN: EEN TWEEDE HUIS
In dit klantverhaal lees je waarom Ilji zich thuisvoelt in Eindhoven.