ALS JE EEN HUIS WILT KOPEN IN DEZE TIJD, MOET JE ER VOOR GAAN

In dit verhaal lees je wat het voordeel is van het uitbrengen van een bod zonder voorbehoud van financiën

Jeroen (30) en Maartje (27) zijn vier jaar samen en komen allebei uit Eindhoven. Hij werkt als bewindvoerder vanuit een kantoor in Strijp-S, zij werkt bij Minitials vlak bij het centrum van Eindhoven. Samen genieten ze van het leven. Vakanties, lekker uit eten gaan op de Kleine Berg, festivals, afspreken met vrienden. Hij voetbalt bij VV Acht, zij hockeyt bij HCE. Sinds oktober 2020 wonen ze in hun eerste koophuis in de wijk Lievendaal in Eindhoven. Dat ging ineens heel snel. Want terwijl er met 60 kijkers flink geboden werd op het huis waarin ze geïnteresseerd waren, wisten ze toch de sleutels van het huis te bemachtigen. En dat zonder dat ze het hoogste bod uitgebracht hadden. Hoe ze dit voor elkaar kregen? In deze blog vertellen ze hun verhaal.

Je eerste koophuis
“We zochten een huis dat in de buurt van de stad was, maar ook in de buurt was van onze ouders in Eindhoven Noord en onze sportverenigingen.” vertelt Jeroen. “We hebben wel wat karakteristieke woningen bekeken, maar kwamen al snel tot de conclusie dat we geen huis willen hebben met achterstallig onderhoud, slechte isolatie of andere lijken die uit de kast kunnen komen bij een ouder huis.” 

Vrienden attendeerden hen op dit huis. In eerste instantie zagen ze het niet als een interessante optie. Maar toen ze gingen kijken kreeg Maartje “dat gevoel”. “Je moet het in het huis voelen. En dat moet goed voelen. We zijn naar een stuk of 4 andere huizen gaan kijken en we hebben nooit het gevoel gehad dat ik in dit huis had.” vertelt Maartje.

Jeroen vult aan: “Dit huis voldoet aan al onze wensen. Locatie, de buurt, redelijk nieuw, parkeerplek voor onszelf en onze gasten.”

Bod zonder voorbehoud van financiën
Toen Maartje en Jeroen zich realiseerden dat ze wilden gaan voor dit huis hebben ze met Mike Strik, financieel adviseur bij Strik Creemers en Partners, een volledige FIT diagnose gemaakt van hun financiële situatie. Jeroen: “Met Mike hebben we in kaart gebracht hoe we er financieel voor staan en wat onze mogelijkheden daarin waren. Daarnaast hebben we het huis onder de loep genomen en bespraken we wat ons uiterste bod zou worden. Doordat enkele weken daarvoor het huis van de buren verkocht was, konden we daar de prijs van achterhalen zodat we een mooie graadmeter hadden voor ons bod.”

“Ook is de mogelijkheid om te bieden zonder voorbehoud van financiering ter sprake gekomen. Uiteindelijk hebben we dit in ons voordeel kunnen gebruiken en hebben we op het laatste moment geboden zonder voorbehoud van financiering. Hier hadden we totaal geen moeite mee omdat we hier vooraf al goed over geïnformeerd waren.”

Maartje: “We wisten dat we dit huis echt wilden hebben en dat we het bedrag zouden rond krijgen. Daarnaast bleek uit de FIT analyse ook nog eens dat onze vaste lasten zouden ongeveer hetzelfde blijven als de vaste lasten die we nu hadden bij het huren.”

Als je een bod uitbrengt bied je het liefst met voorbehoud van financiering. Maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat bieden zonder voorbehoud van financiering het verschil kan maken. Jeroen en Maartje boden uiteindelijk niet het hoogste bedrag. Maar de eigenaar had de overwaarde van zijn huis nodig voor de aankoop van zijn volgende huis. Hij wilde zekerheid en koos dus voor het bod van Jeroen en Maartje.
 Mike Strik • financieel adviseur Strik Creemers en Partners.

“Het bleek een gouden greep”, aldus Jeroen: “Op donderdag zijn we gaan bezichtigen. Zaterdag nog contact met Mike en een aankoopmakelaar uit zijn netwerk. Op maandag voor 12.00 uur brachten we een bod uit en om kwart over vijf die middag kreeg ik tot mijn verbazing een appje van Mike: zit je stevig? En toen belde hij meteen dat we het waren geworden!” 

Zonder Mike hadden we dit huis niet gehad
Jeroen over Mike: “Zonder Mike hadden we dit huis zeker niet gehad. Hij heeft niet alleen ons geadviseerd om het bod te doen zonder voorbehoud van financiën, maar hij heeft ons bij alle stappen begeleid die komen kijken bij het aankopen van een huis. Van het goed informeren voor het bieden, tot het bemiddelen met de tegenpartij en de nazorg vanaf moment dat het bod geaccepteerd was. We werden van alles altijd direct op de hoogte gesteld. Al met al komt er erg veel bij kijken en dan is het fijn als je bij de hand genomen wordt. Dat voelde erg fijn.”

Al met al komt er erg veel bij kijken en dan is het fijn als je bij de hand genomen wordt.

En hoe bevalt het nu?
Ze wonen hier nu een klein jaar en het bevalt ze uitstekend. Jeroen: “Dit voldoet meer dan we vooraf hadden gedacht. Parkeerplek voor onszelf en altijd plek voor ons bezoek. Onze ouders komen graag op de koffie want die wonen in de buurt. We zitten vlak bij de snelweg, dus je bent zo richting Den Bosch of Tilburg.

Maartje: “We zijn in de tweede golf van Corona hier komen wonen. Aan de ene kant was het wel lekker om wat minder geleefd te worden qua drukte en sociale verplichtingen. Aan de andere kant hebben we nog niet echt veel contact kunnen leggen met mensen in de buurt. Dat is wel jammer, maar dat komt wel. We hebben veel aandacht kunnen besteden aan de inrichting van ons.


Tip voor mensen die een eerste huis gaan kopen: zorg dat je goed beslagen ten ijs komt
Jeroen kijkt terug op hun ervaring: “Als je een huis op het oog hebt in deze tijd, ga er dan voor. Dat betekent overigens niet dat je meteen je maximale hypotheekbedrag moet gaan bieden. Laat je zo goed mogelijk adviseren over een huis en je financiële mogelijkheden zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Zo kun je op het laatste moment schakelen mocht dit nodig zijn. Zorg dus dat je goed beslagen ten ijs komt op het moment van bieden. Daar kun je een groot voordeel uit halen ten opzichte van de rest, want dit heeft bij ons echt hét verschil gemaakt.

Als je een huis op het oog hebt in deze tijd, ga er dan voor.

Zicht op een zekere toekomst
Jeroen en Maartje houden van de zekerheid van vaste kosten. Ze legden hun hypotheek vast voor 20 jaar. Maartje over hun toekomst: “Gelukkig en gezond zijn. Een hond staat al op de lijst, die kunnen we mooi uitlaten in het park hier. Verder doen we het rustig aan. Uiteindelijk zouden we wel kinderen willen, maar niet te snel. Eerst nog even lekker genieten samen.”

Ben je net zoals Jeroen en Maartje op zoek naar een mooi huis en wil je weten hoeveel je kunt bieden? Wij adviseren graag bij het berekenen van het hypotheekbedrag en we nemen je graag aan de hand bij alle stappen.
Neem contact op met Mike Strik of een van onze andere adviseurs.
DIT HUIS WILDE IK PERSE HEBBEN, HIER HAD IK MIJN ZINNEN OP GEZET
Hoe krijg je als ondernemer de financiering van je droomhuis voor elkaar